Kanser, DNA sisteminin genetik etkenler ve sonradan maruz kalınan edinsel etkenlerin birleşmesi sonucu bozularak, hücrelerin anormal davranış modeli oluşturmasına dayanır. Genetik yapısı müsait kişiler hayatları boyunca toksik maddelere, radyasyona ve zararlı içeriklere sahip kimyasal bileşenlere maruz kaldıkça, kanser riskleri de artar. Kanser olmayan fakat genetik olarak müsait olan kişiler tetikleyici unsurlarla yaşamaya devam ettiği sürece kanser kaçınılmaz olur. Kansere sebep olan eşya ve ürünlerin kullanılması da kişilerin kanser olma risk oranını yükseltir.
İçindekiler:
Kansere Neden Olan Eşyalar Nelerdir?
Kansere neden olan içerikler günlük hayatta kullanılan eşyaların içerisinde çokça bulunmaktadır. Genetik yapısı kansere müsait olan kişilerin bu içerikleri taşıyan eşyalardan uzak durması gerekir. Kanserojen etki içeren maddeler asbest, solunabilir silika, arsenik, formaldehit, aflatoksin, sülfirik asit, nikel, kömür dumanı, berilyum, krom, benzen, sigara dumanı (pasif etki dahil) kurum, radon ve bu maddeler içeren, her türlü ürün ve eşyalardır. Kansere sebep olan 7 eşya:
- Oda parfümleri
- Kimyasal içerikli boyalar
- Otomotiv ürünleri
- Kokulu ve renkli mumlar
- Döşeme şampuanları ve temizleyicileri
- Kuru temizleme
- Mikro dalga uygulamaları
Eşyaların Kansere Etkileri
Eşyaların kansere etkileri kullanım oranları doğrultusunda kişilere ve kanser oluşum hızına etki eder. Modernleşen dünyanın etkisiyle kullanılan ürünler daha çok fabrikasyon ve kimyasal içeriklerden oluşmaktadır.
Oda parfümleri içerisinde bulunan kimyasal içerikli maddeler ve büyük oranda bulunan formaldehit, kanserojen etkiler içermektedir. Mümkün olduğu kadar kullanılmaması ve doğal ürünlerin tercih edilmesi sağlık açısından önemlidir.
Kimyasal içerikli boyalar büyük oranda kimyasal çözücü ve kimyasal sentetik içerir. Bu içeriklerin çoğu, kanserojen etki içerdiğinden dolayı sağlığa zarar verir. Doğal ve su bazlı boyalar tercih edilmelidir.
Otomotiv ürünler, pasta cila ve boyalar kimyasal içerik, toksit madde ve zararlı gazlar içerir. Kullanımlarında maske kullanılması, uzun süre solunmaması, aynı ortamda uzun süreler bulunulmaması gerekir.
Kokulu ve renkli mumlar yakıldığı zaman, içerisinde bulunan toksit madde ve kansorejen maddeler yanma yoluyla solunan havaya karışır. Sağlık açısından doğal malzemelerle üretilen çeşitlerin tercih edilmesi önerilir.
Kuru temizleme işlemlerinde çoğunluğunda kimyasal içerikli ürünler ve yöntemler kullanılır. Kanserojen etkiye maruz kalmamak için giysilerin kuru temizlemeye gerek olmayan çeşitlerinin seçilmesi veya karbondioksit tekniğinin kullanıldığı işletmelerin tercih edilmesi gerekir.
Mikro dalga uygulamaları ve plastik ürün içine konulan yiyecekler, kansorejen etkiye maruz kalmaktadır. Mikro dalga işlemlerinden uzak durulması gerekir. Yiyeceklerin ısıtılmaması ve bekletilmeden tüketilmesi en sağlıklı yöntemdir.