Keten tohumu faydaları, diğer bitkisel bazlı gıdalarla kıyaslandığında pek çok besin değeri içermesiyle gündeme gelmiş durumdadır. Antioksidan bakımından oldukça zengin bir tohumdur. Yüksek oranda lignan adındaki bir besin içeren bu değerli tohum, ilk çağlardan beri farklı alanlarda kullanılıyor. Lif, protein, çeşitli vitamin ve mineraller, omega 3 gibi zengin bir içeriğe sahip olması açısından, pek çok hastalığı kontrol etmek ve önlemek amacıyla kullanılır.
Günümüzde keten tohumu; tablet, kapsül, toz ve tohum formunda kullanıma uygundur. Keten tohumu tüketimi, çeşitli sağlık sorunlarının riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Her ne kadar bu doğrultuda tüm bunları bilimsel yönden destekleyen bir kanıt bulunmasa bile kullananların bu bitkinin içeriğinden fayda sağladığı ifade edilebilir.
İçindekiler:
Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?
Keten tohumunun kullanımıyla ilgili keten tohumu her gün yenir mi şeklindeki sorulara sıklıkla farklı araştırmalarda yer verilmektedir. Antioksidan olarak bilinen savaşçı yapılar, serbest radikaller olan zararlı moleküllerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Böylece hastalığın önlenmesinde rol oynamaktadır. Keten tohumunun faydaları şöyle sıralanabilir;
- Kanser riskini azaltır.
- Kalp ve kolesterol sağlığının iyileştirilmesinde etkilidir.
- Eklem ağrısı ve sertliğini giderme açısından faydalıdır.
- Kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.
- Kabızlığı önler.
- Radyasyonun etkisini azaltır.
- Vücudu toksinlerden arındırır.
- En iyi lif kaynaklarından biridir.
- Kadınlık hormonlarının dengelenmesinde olumlu etkiye sahiptir.
Çözünebilir ve çözünemez liflerden oluşan tohum, kilo vermek isteyenlerin sağlıkla tüketeceği bir besindir. Çözünmez liflerin etkisiyle, bağırsak hareketlerini destekler. Bu nedenle kabızlık yaşayan kişilere tavsiye edilir.
Keten Tohumu En Sağlıklı Nasıl Tüketilir?
Keten tohumu kullanımı, genel olarak her besin gibi kararında olmalıdır. Keten tohumu faydaları, önerilen tüketim miktarına göre değerlendirilebilir. Önerilen miktarı geçmemeye özen göstermenin gerekli olduğunu söylemek faydalı olacaktır. Günlük önerilen miktarın 1-2 yemek kaşığı olduğuna dikkat çekerek günlük hayatta sağlığı tehdit etmemesi amacıyla bilinçli tüketmek gerekmektedir. Fazla tüketmek sindirim sistemi sorunlarını da beraberinde getirebilir.
Keten tohumunu çiğneyerek tüketmekte herhangi bir sorun yoktur. Sert yapısı nedeniyle, böyle tüketildiğinde vücuttan sindirilmeden atılabilir. Hamur işlerine, yoğurda, çorbalara koyularak tüketilebilir. Keten tohumu aç karna mı tok karna mı tüketilmeli diye baktığımızda her iki şekilde de tüketilebileceği söylenebilir.
Gece yatmadan önce keten tohumu yenildiğinde, özellikle spor yaptığınız günler, spor sonrası oluşan ağrıların azalmasında rol oynamaktadır. Uyumadan önce yoğurtla birlikte tüketilmesi göbek yağlarının eritilmesi için etkilidir. Ayrıca uyku esnasında sindirim sistemi hareketlerini düzenlediğinden kilo vermeye ciddi katkısı vardır.