Bildiğiniz gibi migren bir tür baş ağrısından başka bir şey değildir. Ancak bu baş ağrıları çok kolay olmadığı için bu sorunla karşılaşan pek çok kişi öyle vahim durumlara düşüyor ki migren atakları geldiğinde kendilerini iyi hissetmiyorlar. Şiddetli migren ağrısının 4 ile 72 saat arasında sürdüğü gözlemlenmiştir. Bu süre zarfında hiç hareket edemeyebilirsiniz ve çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Migren baş ağrılarının kusma, sese ve ışığa karşı aşırı duyarlılık ve mide bulantısı gibi sorunları beraberinde getirdiği gözlemlenmiştir. Bu sorun kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir.
Migrenin ortaya çıkmasına neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Bu etkenler hastanın durumundan kaynaklanabileceği gibi başka sebeplerden de ortaya çıkabilir. Migren hastasıysanız bu faktörleri bilmeniz migrene neden olan sorunlardan uzak durmanıza yardımcı olacaktır.
Yoğun Işık ve Gürültü
Günlük yaşamınızda yoğun ışık altında olmak ve çevrenizde aşırı gürültülü olmak migrene neden olur. Bu durum nedeniyle migreni olan bir kişinin karanlık ve sessiz ortamlarda uyuması gerekir. Ayrıca yatmadan önce vücudunuzu ve zihninizi rahatlatacak basit egzersizler yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Bu süre zarfında uyumaya çalışırsanız, migren ağrısına neden olma olasılığınız daha yüksektir.
Düzensiz Uyku
Belirli bir uyku düzenine sahip olmayan kişilerde baş ağrısı gelişme riski daha yüksektir. Uzun süre uykuya dalma, kısa uyuma ve uyanma gibi uyku bozuklukları bu ağrıya neden olabilir. Migren hastalarının problem yaşamaması için iyi ve sağlıklı bir uyku şarttır. Bu konuda başarılı olamazsanız sorun büyük olabilir. Bir yetişkin günde en az 8 saat sorunsuz uyumalıdır. Ayrıca yatma saati her gün aynı saat aralığında olmalıdır. 12:00 ile 08:00 arası ideal saatler olacaktır. Bu tür zaman aralıklarını kendiniz belirlemelisiniz.
Öğün Atlamak ve Uzun Süre Oruç Tutmak
Günümüzde birçok insan, yoğun iş temposu nedeniyle pek çok öğünü atlamayı tercih ediyor. Bu da öğün sayısında azalmaya ve dengesiz beslenmeye yol açar. Bu durum uzun süre devam ederse baş ağrılarının artmasına ve migren ataklarının sıklaşmasına neden olabilir. Bu sorun özellikle diyet yapan kişilerde sık görülür. Diyet yapıyor olsanız bile, düzenli olarak yemeye devam etmelisiniz. Ancak her gün en az 2,5 litre su içilmelidir.
Egzersiz Yapmama ve Hareketsizlik
Araştırma sonucunda spor yapmayan ve gerekli egzersizi yapmayan kişilerde diğerlerine göre daha sık migren görülmektedir. Örneğin sabahları bir saatlik yürüyüşe çıkarsanız veya basit bir spor aktivitesi yaparsanız migren riskiniz otomatik olarak azalır. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak bu, oksijen alımını artıracaktır. Bu migren ağrılarına son verecektir.
Sigara ve Kafein Tüketimi
Fazla sigara ve kafein tüketimi migreni tetikleyen faktörler arasındadır. Günlük hayatta düzenli olarak kafein tüketimi, migren ağrısının akşam saatlerinde başlamasına neden olur. Özellikle içlerinde uyarıcı maddelerin bulunması migren ağrısının başlamasına zemin hazırlar. Ayrıca çok fazla sigara içmek içerdiği nikotinin beyin sinirlerini uyarmasına neden olur. Bu otomatik olarak migren ağrısının başlamasına yol açar. Bu ağrıyı önlemek istiyorsanız sigara ve kafeinli içeceklerden uzak durmanız önerilir. Onlardan uzak durmazsanız yukarıdaki durumların tersini yapmak şiddetli bir baş ağrısına sebebiyet verebilir.