Gastroenterit yani mide bağırsak iltihabı; ishale ve kusmaya neden olan, sindirim sisteminde iltihaplanma veya enfeksiyonla meydana gelen bir hastalıktır. Karın krampları da yaygın belirtiler arasında görülmektedir. Sıcak havalarda gastroenterit görülme oranı artar. Bunun sebebi ise mikroorganizmaların sıcak havalarda hızla çoğalmasıdır.
Her yaştan insanda görülebilen bu hastalık çocuk ve bebeklerde daha sık görülmektedir. Genellikle bir hafta içerisinde hastalık kendiliğinden iyileşme gösterir. Ancak bu süreç hasta birey açısından rahatsız edicidir olabilir. Gastroenterit çok kolay bulaşabilen bir hastalıktır. Bu sebeple eğer hastanın durumu ağır değilse kendini izole etmeli, insanlarla temas etmekten kaçınmalıdır. Hastalıktan kaçınmanın en etkili yolu kişisel hijyene dikkat etmektir.
İçindekiler:
Gastroenterit Belirtileri Nelerdir?
Her belirti her hastada görülmeyebilir ancak birden fazla belirti görülmesi mümkündür. Gastroenterit belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Karın krampları
- İştahsızlık
- Karın krampları ile birlikte görülen karın ağrısı
- Halsizlik ve uyuşukluk
- Vücut ağrıları
- Şişkinlik hissi ya da şişkinlik
- Kusma ve ishalin yol açtığı susuzluktan dolayı hastada ağız kuruluğu
- Sıklıkla görülmemekle birlikte kanlı ishal
Gastroenteritte bu belirtiler dışında farklı semptomlar görülmesi pek beklenen bir durum değildir. Görülen bu belirtiler de birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Geçmemesi durumunda hastanın uzman bir hekime görülmesi önerilir.
Gastroenteritte Neler Tüketmeli ve Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bu süreçte bağırsaklar zaten gevşek olduğundan dolayı lifli gıdalardan, yağlı, baharatlı ve ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Patates haşlama, pirinç lapası ve çorba gibi sindirmesi kolay ve ishale iyi gelen gıdalar tüketilmelidir. Bunlara ek olarak sindirimi zorlaştırıp, gazı ve ishali kötüleştireceğinden dolayı süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Gastroenterit rahatsızlığı olan kişilerde ishalden dolayı vücudun kaybettiği suyu geri almak için bol su tüketmek çok önemlidir. Sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş çiğ etler tüketilmemelidir. Kişisel hijyene dikkat etmek ve elleri sık sık yıkamak korunma açısından çok önemlidir. Hastalık döneminde dışarıdan gelecek enfeksiyonlardan korunmak için deniz ve havuz gibi temizliğinden emin olmadığımız yerlerden uzak durmaya özen göstermek önemlidir. Ve hekime danışmadan ishal ilacı ya da farklı bir ilaç kullanılmamalıdır.