Ücretsiz izine bağlı olarak merak edilenler arasında en fazla kaç gün ücretsiz izin verilebilir? Sorusu da merak edilmektedir. Burada işveren ve işçinin anlaşarak bir süreliğine iş sözleşmesini askıya almaları anlamına gelmektedir. Ücretsiz izin esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş akdi feshedilmez çalışanın işyeri ile ilişiği kesilmez.
İçindekiler:
Ücretsiz İzinde Ücret Ödenir mi?
Ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ücretsiz izinde ücret ödenir mi sorusuna bağlı olarak burada ayrılan işçinin iş sözleşmesi bu süre boyunca askıda kalır. Bu süre boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.
Ücretsiz izin Şartları Nelerdir?
Memura yıllık izinde esas alınan süreler itibariyle beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği halinde memuriyeti boyunca en fazla iki defa kullanılması üzere toplam bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilir. İşverenlerin işçilerini taleplerine göre ücretsiz izne çıkarmaları mümkün değildir. Özel sektörde ücretsiz izin hakkı maksimum üç aydır. Ücretsiz izin ilki kanundan doğan ikincisi ise tarafların anlaşmaları doğrultusunda söz konusu olan ücretsiz izindir. Kanundan doğan haller işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum iznidir. İkincisi ise tarafların anlaşması sonucu karşılıklı kararla söz konusu olan aylıksız izindir.
Ücretsiz İzin Hakkında Merak Edilenler
Bir işçinin ücretsiz bir izin alabilmesi için bazı durumların oluşması gerekiyor. Bu durumlar dışında ücretsiz izin tamamen işveren onayıyla gerçekleşen bir durumdur. Bazı durumlarda işveren işçiye ücretsiz izin talebi yapabilir. Fakat işçi bu teklifi kabul etmediği sürece işveren işçiyi ücretsiz izne kanun gereği çıkaramaz. Özel sektörde çalışan işçiler belirli durumların oluşmasıyla ücretsiz izne çıkabilir. Bu durumlar işçiler tarafından merak edilen durumlar arasında yer alıyor. Hangi durumlarda izne çıkabileceği veya kaç gün çıkabileceği merak ediliyor. Özel sektörde çalışan işçiler sadece doğum izni olarak altı ay ve yol izni olarak izne çıkabilirler.
Memur ve işçi arasındaki izin günlerinin farklı olduğu ve özel sektör ile devlet kadrosunda çalışanlar içinde izin sürelerinin ve izin verilen durumların farklı olduğu en fazla kaç gün ücretsiz izin verilebilir sorusuna bağlı olarak da görülmektedir ancak işveren ve işçi arasında anlaşma sonucunda ücretsiz izin gerçekleştirilebilir.