Dikkat Eksikliği Nedir? Neden Olur?

İyisimi

Dikkat, düşünceyi belli bir şey üzerine yoğunlaştırma becerisidir. Dikkat eksikliği ise insanların yaşam kalitesinde olumsuz yönde etkileyen sosyal ve psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Dikkat eksikliği uzun yıllar bir hastalık olarak kabul edilmemiştir. Ancak günümüzde biyolojik bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bu rahatsızlık çocuk yaşlarda erkeklerde daha sık görülse de erişkinliğe geçişte kadınlarda daha sık görülmektedir.

Dikkat eksikliğine sahip kişiler detaylara odaklanmaz ve organizasyon problemi yaşarlar. Çocuklarda ise en sık görülen belirti okul başarısında düşmedir. Kişiler uzun süre aynı yerde duramaz, bekleme gerektiren işleri yaparken sıkıntı yaşarlar. İşlerini genelde tam olarak tamamlayamazlar. Ani davranışlarda bulunarak kendilerini tehlikeye atabilirler.

Sabırsızlık en belirgin özelliklerindendir. Yapılması gereken işleri ağırdan alma, unutma iş veya okul hayatında beklenen performansı sergileyememe, sık sık ev ve iş değiştirme, bir işle meşgulken başka insanların dikkatini çekmeyen ses ya da olay nedeniyle yaptığı işi bırakma gibi birçok belirtisi bulunmaktadır. Dikkat eksikliği olan kişi zeka seviyesini iş veya okul hayatında yeterince yansıtamaz.

Dikkat Eksikliği Neden Olur?

Dikkat eksikliği genetik faktörlere bağlı olmakla birlikte;

  • Gebelikte stres
  • Alkol
  • Sigara
  • Erken doğum
  • Endokrin bozukluklar gibi dış etkenlere bağlı sebepleri de olabilir.

Beslenmenin de dikkat eksikliğini tetiklediği bilinmektedir. Ayrıca yapılan bir araştırmada şeker tüketen bir çocukta görülme ihtimalinin daha yüksek olduğu bilgisi verilmiştir. Dikkat eksikliği hayatında birçok noktasında yaşam kalitesini düşüreceği için bir profesyonelden yardım almak dikkat bu rahatsızlığı çözme noktasında çok etkili olacaktır.

Dikkat Eksikliği Nasıl Geçer?

Erken teşhis en önemli faktörlerden biridir. Dikkat eksikliği her yaştan insanda ortaya çıkabilir ve ilaçlı ya da ilaçsız tedavi edilebilir. Genellikle iki tedavi yöntemi de bir arada uygulanır. Sosyal anlamda aktif olmak da tedavi sürecini kolaylaştıracaktır. Balık, ceviz, çinko içeren gıdalar, meyve ve sebze gibi besinler de tedavi sürecine katkı sağlayacaktır. Dikkat eksiliği tedavisi için düzenli bir hayat, düzenli uyku, temiz ve toplu bir yaşam sürdürmek çok önemlidir. Çok eşyalı ve dağınık bir ev ya da oda, zaten dağınık olan dikkati olumsuz yönde etkileyecektir.

Yorum yapın