ChatGPT, yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAl tarafından geliştirilen bir sohbet robotudur. İlk ChatGPT 2018’de 117 milyon parametre ile hayatına başlayıp, 2019 yılında GPT ilk kapsamlı geliştirmesini yaparak 1,5 milyar parametreli veri setine sahip GPT2 modeline geçiş yapmıştır. 2020 yılında da 175 milyarlık veri setiyle daha gelişmiş olarak GPT3 versiyonu devreye girdi.
İnsan benzeri metinler üreten sohbet robotu, her şeyi bilen kişisel bir öğretmen gibi birçok soruya doğal cevap verebiliyor. Çeşitli dil seviyelerinde sorulara yanıt verebilen ChatGPT aynı zamanda kullanıcılara öneride de bulunabiliyor. Büyük veri setleri üzerinde eğitilmiş olduğundan, insanlar arasındaki doğal dili anlayıp taklit edebilmektedir. Çok kapsamlı dil seçeneği ve birçok soruya yanıt verebilmesi sebebiyle de Google’a rakip olarak gösteriliyor.
CHATGPT Özellikleri Neler?
- Diller arası çeviri yapabilme
- Metinleri özetleme
- Hata ayıklama ve düzeltme
- Metindeki anahtar kelimeyi tespit edebilme
- Matematik denklemleri çözme
- Herhangi bir tavsiyede bulunma
- Herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklama(örneğin bir kod bloğunun ne işe yaradığını açıklama)
- Makale, film senaryosu gibi metinler yazma
ChatGPT bilgileri internet üzerinden derlemesinden dolayı nadiren de olsa yanlış cevaplar verebilmektedir. Sohbet robotu yaptığı konuşmaların tamamını geliştirmek için yapıyor. Bu sebeple verdiği bilgilerin güvenilirliği tartışmaya açık. Hatta OpenAl yazılımı kullanmadan önce “sistem yanlış veya hatalı yönlendirmelere sebep olabilecek bilgiler üretebilir, ofansif ve önyargılı ifadeler kullanabilir” uyarısında bulunuyor.
CHATGPT Nasıl Kullanılır?
ChatGPT, ilk etapta ücretsiz olarak kullanılabilen bir sohbet robotudur. İşte ChatGPT’yi kullanabilmek için yapmanız gerekenler:
- Bilgisayar ya da telefonunuzdan https://chat.openai.com web sitesini açın
- Eğer bir openAl hesabınız varsa ‘’Log in’’ butonuyla giriş yapın. Üyelik hesabınız bulunmuyorsa ‘’Sign up’’ butonundan bir hesap oluşturun.
- Hesaba giriş yapıp, açıklama ve uyarı pencerelerini okuduktan sonra ChatGPT’yi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Ancak uyaralım, bu uygulamada kredi sistemi bulunuyor ve kredileriniz bittikten sonra GPT 3,5 turbo erişimi sebebiyle yazılım abonelik ücreti talep ediyor. ChatGPT’nin farklı amaçlar için de kullanılacağı öngörülüyor. Gelişen teknolojinin günlük yaşamda neler karşımıza çıkaracağını ilerleyen zaman içinde hep birlikte göreceğiz.