Beyaz Ölüm Işığı Nedir?

İyisimi

Beyaz ölüm ışığı, eski dönemlerden bugüne dek var olan bir hastalık türüdür. Tüberküloz olarak da ifade edilen bu rahatsızlık, akciğerleri etkileyen ciddi bir sorundur. Hastalığın en önemli belirtilerinden bir tanesi aşırı zayıflama ve solgun cilt rengi olarak bilinir. Beyaz ölüm ışığına neden olan en önemli etkenlerden bir tanesi; tüberküloz olarak nitelendirilen bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

Solunum yolu ile kolaylıkla bulaşan bu hastalık akciğerlerdeki dokuları etkileyerek kısa süre içerisinde vücudun diğer bölgelerine de yayılır. Beyaz ölüm ışığı sonucunda beyin, böbrek, omurga ve lenf düğümleri gibi organlar enfekte olabilir.

Beyaz Ölüm Işığı Belirtileri Nelerdir?

Beyaz ölüm ışığı belirtileri, pek çok farklı semptom ile kendini gösterebilir. Özellikle uzun vadede mevcut belirtiler sonucunda tedavi edilmeyen bu hastalık ilerleyerek daha ciddi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Beyaz ölüm ışığı belirtileri şu şekildedir;

  • Beyaz ölüm ışığı belirtileri arasında yer alan en önemli belirtilerden bir tanesi sürekli olarak öksürme halidir. Öksürük çoğu zaman balgamlı ya da kanlı olarak görülebilir. Uzun vadede geçmeyen öksürük durumlarında beyaz ölüm ışığının varlığından söz edilebilir.
  • Halsizlik ve yorgunluk hali beyaz ölüm ışığının bir diğer belirtisidir. Gün içerisinde ne kadar dinlenirseniz dinlenin kendinizi hep halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz.
  • Düzensiz yüksek ateş, nefes darlığı gibi semptomlar mevcuttur. Akciğerler direkt olarak etkilenmesinden dolayı zorlu solunum yolu ortaya çıkabilir.
  • Beyaz ölüm ışığı hastalığında hastalar genellikle hızlı bir şekilde kilo kaybeder. Aynı zamanda gece terlemeleri de diğer semptomlar arasında bulunur.

Beyaz Ölüm Işığı Nasıl Tedavi Edilir?

Beyaz ölüm ışığı tedavi yöntemlerinde genel olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi süreci, hastalığın tamamen ortadan kaybolana dek sürer. Yaklaşık olarak 6-9 ay ya da daha uzun vadede bir tedavi süreci gerektirebilir. Hastalığın erken teşhisi tedavinin kısa sürmesi açısından oldukça önem arz eder. Uygun tedavi yöntemi ile hastalık tedavi edilir. Hastalığın önlenmesi ve tekrarının yaşanmaması için uygun beslenme programları, iyi havalandırılmış ortam ve uygun tüberküloz kontrol programları ile hastalığın tekrarı önlenebilir.

Yorum yapın